Lokaal

Home 9 Lokaal

door Marike Boersma | 25 maart 2025

Voeding afnemen van lokale of regionale producenten is verser en scheelt de nodige transportkilometers. Over het algemeen kost het meer energie naarmate producten van verder weg komen. Maar dat is niet altijd zo. Tomaten uit een kas bij jou in de buurt kunnen belastender zijn dan je denkt. Hoe zit dit en waar koop je lokaal voedsel?

 

LOKAAL

Duurzame voeding kopen?

Bij ons vind je een overzicht van bedrijven met een duurzaam aanbod:

LOKAAL EN DICHTBIJ

Lokaal versus ver weg

Het transport van voedingsmiddelen kost energie. Daarbij maken de afstand en het vervoersmiddel ook verschil. Transport per vliegtuig is bijvoorbeeld belastender dan per boot.

Over het algemeen kost het meer energie naarmate producten van verder weg moeten komen. Maar dat is niet altijd zo. Soms is voedsel van ver minder belastend dan voedsel uit een kas bij jou in de buurt.

MaatschapWij

Met de campagne Eet Lokaal inspireert MaatschapWij, jou en anderen om vaker lokaal, seizoensgebonden en gifvrij te eten. Met de campagne laten ze je zien hoe gezond, lekker, betaalbaar én makkelijk lokaal eten is. En waar je voor je lokale boodschappen terecht kunt. In Nederland vind je allerlei lokale voedselinitiatieven waar bodem en biodiversiteit centraal staan. Van voedselbos, lokale boerderij, zelfoogsttuin, lokale supermarkt tot afhaalpunt. Door je boodschappen daar te doen, maak je samen met anderen lokale, gifvrije, seizoensgebonden en gezonde landbouw tot de nieuwe norm. Zoek een initiatief bij jou in de buurt. Kijk ook eens op de socials voor tips over lokale groenten en leuke recepten van Laura de Grave.
De mogelijkheden om lokaal te eten zijn eindeloos. Doe je mee?

Voedsel Werkplaats

De Voedselwerkplaats ondersteunt initiatiefnemers uit dorpen en wijken die samen willen werken aan het verduurzamen van de voedselketen. Een gezamenlijke productietuin met groenten en fruit. Een online buurtmarkt waar je lokale producten kan bestellen en afhalen in je eigen dorpshuis of wijkgebouw. Leuke activiteiten zoals een kookclub of een zomers openluchtdiner. In de ‘werkplaats’ van de Voedselwerkplaats vind je gereedschappen om zelf aan de slag te gaan in jouw dorp of wijk. De Voedselwerkplaats organiseert ook cursussen en themabijeenkomsten over het starten en runnen van een Dorpstuin of een Buurtmarkt. En de Voedselwerkplaats kan als coach met je mee oplopen bij de start of verdere uitbouw van jouw initiatief. 

Velt Samen Eco Actief

Vereniging Velt promoot in Nederland en België al 50 jaar een duurzaam leven in huis, tuin en keuken. Zij brengt mensen, bedrijven en overheden samen om kennis uit te wisselen en te streven naar een samenleving waarin duurzaamheid niet weg te denken is. Je kan je informeren over hoe je economisch kan leven, tuinieren en koken en je kan deelnemen aan activiteiten bij jou in de buurt of online, zoals de workshop energiezuiniger koken. Je kan ook samenwerken aan gezamenlijke projecten, zoals eetbare buurten. Meld je je aan als lid dan krijg je diverse voordelen. Samen maken we de toekomst eetbaar!

Voedsel van Dichtbij

Voedsel van Dichtbij is een alliantie van partners die een platform bieden aan lokale en regionale voedselprojecten, voedselgemeenschappen en sociale voedselondernemingen. Heb jij zo’n initiatief dat bijdraagt aan duurzame voedselproductie en aan saamhorigheid, beweging, werkgelegenheid, minder afval en minder voedselverspilling? Meld je dan aan. Op het platform kun je je maatschappelijke waarde laten zien, kennis delen en meedingen naar impuls donaties. Als overheid, fonds en bedrijf kun je investeren in de initiatieven. Voedsel van Dichtbij is een onderdeel van MAEX, de maatschappelijke beurs.

Good Foodclub

De Goodfoodclub community van Natuur en Milieufederaties brengt consumenten en producenten samen die zich inzetten voor gezond, lokaal en duurzaam eten en de productie daarvan. Wil je duurzamer eten of produceren? De website staat vol met informatie en handige tips rondom duurzame landbouw, voedselbossen, vleesproductie en -consumptie, voedselverspilling, plastic verpakkingen, gezond en duurzaam eten, seizoensgroente en -fruit en CO2-uitstoot. Ook vind je er tal van duurzame voedselinitiatieven bij jou in de buurt langs leuke fietsroutes. En ken je een mooi initiatief? Dan kan je die aanmelden.

Seizoensproducten

Voedings Centrum

Weten welke groenten- en fruitsoorten er deze maand uit de Nederlandse volle grond, plastic tunnel of onverwarmde kas komen? Kijk dan in het overzicht seizoensgroenten- en fruit of op de seizoensgroente- en fruitkalender van het Voedingscentrum. Samengesteld op basis van informatie van Velt. Aangevuld met inzichten van Bionext en het Voedingscentrum. In de supermarkt staat vaak aangegeven welke producten uit Nederland komen. En ga je koken, bekijk dan eens de ‘klimaatvriendelijk’-recepten van het Voedingscentrum.

Veggipedia

Veggipedia is dé online encyclopedie met informatie over aardappelen, groenten, fruit, kruiden en paddenstoelen. Je vindt er informatie over teelt, bereiding, recepten, voedingswaarden en bewaaradviezen, aangevuld met praktische weetjes. Je ziet snel welke groenten- en fruitsoorten in het seizoen zijn. Bij elk product staat duidelijk aangegeven of en wanneer het uit Nederland komt.

Voedselcoöperaties, oogstaandelen en zelf oogsten (CSA’s)

Voedselcoöperaties

In een voedselcoöperatie slaan gelijkgestemde consumenten, winkeliers en producenten de handen ineen om voor gemeenschappelijke rekening een levensmiddelenwinkel te exploiteren. Een professionele winkel waar de werkers (winkeliers) een reële arbeidsvergoeding ontvangen. Bijna altijd worden ecologische, duurzame, eerlijke en als het even kan lokale producten (die niet altijd per se van een keurmerk zijn voorzien) vekocht. Er zijn al duizenden voedselcoöperaties over de hele wereld, maar helaas zijn er in Nederland nog maar enkele.

Voedselcoöperaties werken aan meer duurzame, eerlijke en lokale productie, handel en consumptie en versterken onderlinge banden tussen consumenten, winkeliers en producenten. Meer informatie vind je op het platform Voedsel.Coop.

CSA Netwerk

CSA netwerk staat voor Community Supported Agriculture netwerk. Bij deze vorm van landbouw gaan CSA-boeren en CSA- leden een partnerschap aan. De consumentleden verbinden zich voor een langere tijd aan het afnemen van de producten van één of meerdere boeren of producenten. Verantwoordelijkheden, risico’s en opbrengsten van het boerenbedrijf worden gedeeld. In Nederland wordt deze vorm van landbouw ook wel gemeenschapslandbouw of pergolalandbouw genoemd. Als lid van zo’n CSA weet je precies waar je eten vandaan komt. Vind een CSA bij jou in de buurt of start je eigen CSA.

Gedeelde Weelde

In Maastricht zit voedselcoöperatie Gedeelde Weelde. In de winkel worden regionale producten aangeboden.

 

 

 

De Nieuwe Graan Schuur

Een voorbeeld van een voedselcoöperatie

is de nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Een biologische, verpakkingsarme, streeksupermarkt. Biedt ook groentetassen aan.

Voedsel Anders

Voedsel Anders is een netwerk om de beweging te versterken van mensen in Nederland en Vlaanderen die een ander systeem van voedsel en landbouw willen:

eerlijke prijzen voor de producent, gezond en lekker eten, samenwerken met de natuur, beperken van de macht en invloed van de grote agrochemische bedrijven, korte ketens, rechtvaardige handel, toegang tot grond en zeggenschap van producent en burger over het voedsel. Heel wat organisaties ondersteunen dit netwerk. Kijk hier welke.

Duurzame voeding kopen?

Bij ons vind je een overzicht van bedrijven met een duurzaam aanbod: