De impact van duurzame voeding

Home 9 Impact van duurzame voeding

door Marike Boersma | 25 maart 2025

Duurzamere voeding verbetert het klimaat én je gezondheid. Als je duurzamer wilt eten vraag je je misschien af; “Hoe ga ik dat dan doen?” Met zoveel informatie en meningen over biologisch, lokaal, eko en gezonde voeding kan kiezen lastig zijn. Want welke voeding is eigenlijk duurzaam, gezond én lekker? Waar koop ik dat? Hoe houd je het betaalbaar? Hoe ga je verspilling tegen? We hebben de informatie voor je op een rijtje gezet: je vindt tips en inspiratie om duurzamer te eten en te drinken. Vanaf kopen tot bereiden. In de inhoudsopgave zie je snel waar je wat kunt vinden. Eet smakelijk alvast!

DE IMPACT VAN DUURZAME VOEDING

Duurzame voeding kopen?

Bij ons vind je een overzicht van bedrijven met een duurzaam aanbod:

DUURZAME VOEDING

Wat is een duurzame voeding?

Er bestaat nog geen eenduidige definitie van duurzame voeding of duurzaam voedsel. Op de website Kenniskaarten.nl vinden we deze beschrijving:

 

“Duurzame voeding wordt geproduceerd en geconsumeerd in een voedselsysteem dat voorziet in het voeden van huidige generaties zonder de economische, sociale en ecologische fundamenten voor de voeding van toekomstige generaties in gevaar te brengen. Als we onze voedselproductie en voedingsconsumptie steeds duurzamer maken, komen we ook steeds dichter bij een duurzaam voedselsysteem.”

“Een voedselsysteem is de verzameling van alle activiteiten verbonden met de productie, verwerking, distributie, bewerking en consumptie van voedsel, evenals de socio-economische en ecologische uitkomsten van deze activiteiten. Een duurzaam voedselsysteem levert dus voedselveiligheid en gezonde voeding voor iedereen zonder dat de economische, sociale en ecologische fundamenten voor voedselveiligheid en voeding voor toekomstige generaties in gevaar komen.”

De website Kenniskaarten biedt veel informatie over duurzamere keuzes; voor elke partij in de voedselketen, van producent tot consument. Neem er zeker een kijkje.

Jouw voedselafdruk

Voor de productie van voedsel voor de gemiddelde Nederlander zijn ruim twee voetbalvelden nodig. Om de hele wereldbevolking gelijkwaardig van voeding te voorzien, kom je ruimte tekort. Slimmer met voeding omgaan, is dus hard nodig. Iedereen kan hieraan bijdragen. Ook jij, door je voedselafdruk te verkleinen. Je zorgt ervoor dat de productie en consumptie van jouw eten minder impact heeft op het milieu. Wil je ontdekken wat jouw milieu-impact is? Meet dan jouw voedselafdruk bij Voedingscentrum

Tips om je voedselafdruk te verkleinen

Als je deze tips ter harte neemt, verklein je je voedselafdruk in een aantal stappen. Je maakt duurzamere keuzes en gaat duurzamer om met voeding. Meer informatie en adviezen vind je terug op onze hele webpagina.

  1. Ga vaker of helemaal voor vegetarisch of plantaardig; eet geen of minder dierlijke producten 
  2. Ga voedselverspilling tegen: koop en eet niet meer dan je nodig hebt, bewaar en bereid je voeding juist.  
  3. Drink water uit de kraan.
  4. Kies voor seizoensgroenten, eten van dichtbij/lokaal en ook de minder mooie exemplaren/buitenbeentjes 
  5. Kies voor duurzamere producten: biologische producten, producten met een (Top)keurmerk
  6. Kies voor eerlijke handel (keurmerken) 
  7. Kies voor producten in verpakkingen die je kan hergebruiken of recyclen 
  8. Haal je boodschappen vaker lopend of met de fiets en neem je eigen tas mee.

Bronnen

Duurzame voeding kopen?

Bij ons vind je een overzicht van bedrijven met een duurzaam aanbod: